fredag 31 juli 2015

Utmanande undervisning i klassrummet - mina reflektioner

Jag har läst James Nottinghams bok "Utmanande undervisning i klassrummet" och känner att jag behöver få ner mina tankar och reflektioner kring läsningen.

Det är uppenbart att jag och Nottingham inte arbetar inom samma ramar. Hans exempel är till stor del hämtade från miljöer där eleverna är yngre och där läraren verkar ha långa lektionspass med sina klasser. Jag tänker att det rör sig om en traditionell klasslärare som undervisar samma grupp hela dagar. Själv är jag ju ämneslärare på högstadiet och kände därför att en del av det som togs upp inte riktigt går att applicera i mitt klassrum. Men min hjärna började ändå snurra och jag fick idéer och uppslag som jag vill testa på mina elever när läsåret kommer igång.

Att träna på argument:
Jag har tidigare haft debatter med eleverna där förberedelserna helt handlat om att hitta fakta. Nottingham beskriver en metod för att också träna själva argumentationen som jag tänker lägga till.

1. Elev A beskriver sina argument om ett visst ämne. (3 min)
2. Elev B och C ställer klargörande frågor. (2 min)
3. Elev B och C beskriver sedan vad elev A menat. Elev A lyssnar bara.
4. Elev A svarar genom att förklara eller fördjupa sitt argument.
5. Elev B och C ger feedback på argumentationen genom att berätta om styrkor och förklara hur de tror att andra kommer svara om de hör argumenten.

Att få förståelse för begrepp:Jag arbetar som lärare i NO så begreppsförståelse är en stor del av det som ingår i undervisningen. Metoden som Nottingham presenterar känner jag är alltför omfattande för att kunna användas för vilka begrepp som helst men jag tänker testa att använda den som uppstart på de lite större begreppen som energi, elektricitet, material osv.

1. Definiera begreppet ( Vad är elektricitet?)
2. Problematisera begreppet ( Om elektricitet är... hur kan då....?)
3. Bygga upp förståelse (Tabell med exempel och ja/nej/motivering)
4. Reflektera kring lärandet (exempel på frågor: Hur har din uppfattning om begreppet ändrats sedan lektionens början?)

Man kan antingen göra uppgiften i helklass med hjälp av Socrative eller att eleverna får göra i smågrupper och redovisa i slutet eller början av nästa lektion.

Andra sätt som Nottingham använder för begrepp är sk begreppstänjare. Passar in under punkt 3 ovan.
1. Jämför begrepp genom att lyfta likheter och olikheter med andra begrepp.
2. Dialoger kring begrepp
3. Exempel kring begrepp
4. Hålla med eller vara emot åsikter om begrepp
5. Reflektera över frågor som uppstår kring begrepp,

Att kunna mäta lärandet:
Nottingham beskriver hur han använder diagnoser för att få en förförståelse för vad eleverna kan och för att veta om man som lärare lagt sig på rätt nivå. Om eleverna redan kan allt blir de ointresserade samt att du slösar med lektionstid och beröm för sånt som inte är utmanande att lära sig leder inte till growth mindset.

Jag har redan använt mig av t.ex. socrative för att få syn på elevernas förkunskaper men kan utveckla detta mer genom att förklara varför vi gör förtester och ta bort anonymiteten så att det blir mer på riktigt.

10 principer om ansträngning:
1. Använd olika strategier för att öka elevernas vilja att lära sig. Om man inte kan motivera eleverna till att vilja lära sig så minskas eller går lärandet förlorat.
2. Använd läroplanen ( Eh...såklart!)
3. Fastställ inlärningsrelaterade mål. Eleverna kommer längre om de fokuserar på lärandet istället för själva prestationen.
4. Ha med förhållningssätt, färdigheter och kunskaper i undervisningen. Hitta balans mellan att fokusera på de olika delarna. Alla är viktiga för att lärandet ska bli på riktigt och bestående.
5. Förbered lärandet ( Exempel flipped classroom, tydlig terminsplanering, veckoplanering, lektionsplanering) Nästa gång ska vi....
6. Granska inlärning efter FFK. Låt berömen innefatta alla delarna för att få eleverna in i growth mindset.
7. Uppmuntra öppenhet mot lärande och risktagande.
8. Utveckla varje elevs begåvning. Alla kan utvecklas. Det handlar inte om att vara smart. Dwecks teorier om fixed och growth mindset.
9. Skapa en rik återkopplingskultur. Utveckla och utvärdera din återkoppling så att den verkligen tydliggör för eleverna hur de ska gå vidare i sitt lärande.
10. VISA UPP EN UTVECKLINGSINRIKTAD SJÄLVBILD

Kollektivt lärande
Mycket av det som Nottingham beskriver handlar om övningar i helklass. Själv har jag arbetat väldigt mycket för att varje elev ska vara aktiv så stor del av lektionen som möjligt men kanske bör jag hitta en annan balans. Jag hade tänkt att eleverna i början av hösten skulle få reda ut vad som gör en undersökning systematisk och har då letat efter flera olika "myter" som figurerat om olika saker t.e.x. batteritester etc. Boken fick mig att tänka om och nu tänker jag istället att alla elever får samma uppgift och att vi då kan göra kollektiva avstamp i uppgiften och jämföra elevarbeten med varandra. Vilket genomförande tycker ni är bäst och varför? Vilket betyg skulle de här 5 arbetena få, motivera? Men man får också in det enskilda arbetet genom att producera texter samt bedöma andras. Jag tror det kommer bli ett mycket effektivt sätt både för att lära eleverna hur man skriver en laborationshandledning men också för att få in elevernas tankesätt i att alla börjar vi någonstans och alla kommer vi utvecklas . Det första man lämnar in måste på inget sätt vara felfritt och klart. Förhoppningsvis lär de sig också skilja på bra feedback och mindre bra och får upp ögonen för hur effektivt det är för lärandet att lyssna på andra och att se vad andra gör och att ta emot feedback.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar